Мадан в медиите
ЗАПОЧНАХА МАЙСКИТЕ КУЛТУРНИ ТЪРЖЕСТВА В МАДАН
10.05.2018

От днес започна провеждането на майските културни тържества в община Мадан.
В първия ден от честването бяха организирани две мероприятия в
в ГБ „Антон Страшимиров”.
Библиотекарката Росица Кичукова, която в навечерието на своя професионален празник стана „Бибилиотекар на годината” за област Смолян привества с добре дошли всички присъстващи - приятели на писаното слово и почитатели на хубавата книга.
„Както вече стана традиция 10 години община Мадан чества Майските културни празници и те започват именно от тук – от библиотеката. Благодарим на всички, които са наши читатели и въпреки новите предизвикателства продължават да четат. Книгата си остава техният неизменен спътник. Но разбира се има и читатели, които повече четат. И така през 2017 г. в библиотеката са обслужени 250 потребители, а посещенията са 4 120”, каза още тя.
По традиция по време на Майските празници библиотеката награди отличилите се читатели за 2017 г. За активно участие в културната дейност на библиотеката, първата награда бе за Карина Минчева, Айлин Хасан и Александрина Кьорова бяха наградени за активен читател на библиотеката – 2017г., Драгица Георгиева - дългогодишен читател на библиотеката и Димитринка Велкова – „ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА – 2017” с 97 прочетени книги през 2017г.
Веднага след награждаването започна творческата среща със семейство Каменови.
Христо Каменов, завършил аспирантура в ВТУ, учител в СУ „Отец Паисий”, автор на книгата „От душата за душата” и на помагала за подготовка на ученици за зрелостен изпит. Днес той представи и най- новата си книга „Лятото в мен”. Освен новата книга на автора бе представена и неговата дъщеря и най- малката писателка от Мадан- Милена Каменова.
Все още ненавършила 9 години, вдъхновена от своя баща, малката писателка вече се радва на първата своя детска книга „Приключенията на Подводничко и Медузко”.
Малката писателка разкрива в нея забавни и весели истории с двама приятели, както и с други обитатели на морското дъно.

„Днес е ден в който се представят родители и деца. Така, че каним да посетим невероятната изложба на Маргарита и Християна Хутеви в картинната галерия на библиотеката”, подкани Росица Кичукова гостите на мероприятието.
Авторките на прекрасните картини са майка и дъщеря, които за първи път решават да направят изложба на своите произведения, като я посвещават на техния съпруг и баща, по повод една година от неговата кончина.
Експозицията включва над 40 картини, предимно пейзажи и натюрморти, а стилът е реалистичен, както и с елементи на сецесион. И двете казват за себе си, че не са професионални художнички, но красотата от техния труд и душевност, пренесена с четка и боя на платната ги нарежда до висотата на велики имена в това изкуство.

Утре /11 май/ програмата на Майските празници ще продължи с Фолклорен концерт с участието на самодейците при НЧ „Иван Вазов-1999” гр.Мадан, посветен на Европейската година на културното наследство.
място: Градски площад /пред паметника срещу „Горубсо-Мадан”/
час: 17.00 часа

Търсене