Мадан в медиите
ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ НА РОДОПСКИЯ КРИСТАЛ
27.08.2019

 Проект № 2018-1-BG01-ESC11-061146- «ReStART»  на Сдружение „Деца със специални потребности” – гр.Мадан  за трета поредна година организира  „ ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ НА РОДОПСКИЯ КРИСТАЛ”,  пред сградата на Община Мадан по време на празника на града и честването на Деня на миньора в гр.Мадан /23-24 август 2019 г./. Доброволците със специални потребности и техните асистенти от  Турция, Македония,  Испания, Италия и България в продължение на две седмици изработваха рисунки, произведeния на изкуството, сувенири, бижута и др.предмети от кристали, подготготвиха и проведоха третият „Фестивал на „Родопския кристал“.

На фестивала се отзоваха и част от местните колекционери на кристали и минерали, които представиха своите колекции.

Голям интерес към фестивала проявиха жителите и гостите на гр.Мадан и отзивите са много добри за организацията и инициативата на сдружението.

Проектът е продължение на вторият проект «Изкуството – мост между различията”-2 и има за цел да установи активно социално участие на младите хора със специални потребности, както и да организира и проведе  третия фестивал на „Родопския кристал”. От една страна основната цел на проекта е акцентиране върху социалното равенство и интеграцията на хората със специални нужди, чрез включването им в различни иновативни инициативи,  но от друга страна -  проекта предвижда организирането на фестивала на родопския кристал  да стане традиция за гр.Мадан и с това да бъдат привлечени туристи към града.  Така, чрез новата инициатива с подкрепата на Община Мадан, читалище Иван Вазов” и  „ГОРУБСО-МАДАН“ АД”, младите хора със специални потребности да усвоят нови знания и умения и да намерят форма за трудова дейност.  

 Освен проведеният фестивал, като трайни резултати от проекта залагаме също на реализацията  на късометражен филм на тема: „Аз, моя милост и Солидарността“, който ще бъде разпространен в партньорските държави и общноста с цел популяризиране на доброволчеството сред младежите.

С реализирането на проекта сдружението се стреми да осигури интереса на младите хора към Европейския корпус за солидарност и техния достъп до всички възможностите на програма "Еразъм +".

Търсене