Мадан в медиите
УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ ПОСЕТИХА БЮРОТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В БЪЛГАРИЯ
21.10.2019

10 ученици от СУ „Отец Паисий“- Мадан , заедно с учителката им по английски език Искра Дюлгерова, която ги подготвя за състезанието „Евроскола“, посетиха Бюрото на Европейския парламент в България на 18 октомври.
По време на посещението, младежите научиха повече за възможностите, които Европейският съюз им предоставя. Екипът на Бюрото на ЕП представи на учениците широкия спектър от програми на ЕС, които поощряват и подкрепят младите хора, като Еразъм+, стажове в европейските институции. Те от своя страна проявиха ангажираност по теми като зелена икономика и регионално развитие и се интересуваха от реалните правомощия на евродепутатите по текущи проблеми като опазването на околната среда, иновации в образованието и последствията от евентуален Брекзит.
Младите хора показаха своите знания и дълбока осведоменост по редица европейски теми, справяйки се блестящо на подготвената за тях игра с въпроси, свързани с устройството на Европейския съюз. По време на посещението си в София учениците имаха възможност да разгледат забележителности в столицата, свързани с европейската интеграция на България.
През юни 2018 г. отново ученици от СУ „Отец Паисий“ Мадан, взеха участие в регионалното състезание „Евроскола“ за област Смолян. А преди четири години, 25 деца и 2-ма учители от училището посетиха ЕП в Страсбург по този проект и взеха участие в заседанията.

Състезанието „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

Търсене